Als ondernemer heb je vaak te maken met teleurstellingen. Je bent enthousiast over iets. Waarschijnlijk iets wat heel waardevol gaat zijn voor veel mensen. Dus je gaat er mee aan de slag. Steekt er heel veel tijd in om het echt helemaal naar je zin te maken. Daarna gooi het de wereld in. Nog steeds super enthousiast.

Na een tijdje merk je dat jij enthousiaster was dan ieder ander om je heen. Je krijgt er weinig reactie op of helemaal niks. Je voelt je teleurgesteld omdat je er meer van had verwacht. Je had verwacht dat andere mensen en jouw doelgroep het interessant zouden vinden. Maar je krijgt er dus bijna geen respons op.

Dit is iets wat ik vaker heb meegemaakt. Helemaal niet gek want ik probeer heel vaak nieuwe dingen en kan daar echt super enthousiast over zijn. Dat hoort ook bij het ondernemen.

Teleurstelling wil iets zeggen. Net als alle andere emoties natuurlijk.

‘Teleurstelling is een confrontatie met de werkelijkheid en werpt je terug op jezelf’

Vera Helleman

 

Je had er een bepaald idee over de uitkomst in je hoofd. Dit idee hou je ook nog eens heel krampachtig vast. Je had een bepaalde verwachting en die is in werkelijkheid heel anders. Daarom ben je dus teleurgesteld. Maar hoe kom je dan aan dat idee? Waar is dat op gebaseerd? Is die gebaseerd op de realiteit? Of op een droombeeld die je in gedachten hebt?

Dromen is natuurlijk helemaal goed. Als je groot droomt kunnen er ook grote dingen gebeuren. Tenzij je wel die actie onderneemt natuurlijk.

Je had een bepaald beeld in je hoofd en nu is het dus anders dan je dacht. Dus ben je teleurgesteld. Het had anders moeten zijn. Het had niet moeten zijn zoals het nu is. Je accepteert de huidige realiteit in het nu niet. Je vecht tegen het gene wat er in het nu is. Lekkere tijdverspilling dus, als je het mij vraagt.

De oplossing voor teleurstelling is acceptatie. Het accepteren van wat er op elk moment is en daar niet tegen vechten. Accepteren is de strijd opgeven en het nu er gewoon te laten zijn.  Het is oké dat het niet is zoals je had gehoopt. Nu kan je kijken hoe je verder kan. Hoe je wel komt waar je wil zijn. Dan kun je de tijd die je normaal gesproken in vechten stopt, besteden aan dichter bij je droom komen.

Je laat de kramp los en ziet weer mogelijkheden. Dat werkt veel fijner. Dat verschil tussen accepteren en teleurgesteld zijn voel je gelijk. Je ziet mogelijkheden en gaat echt groeien. Je maakt keuzes gebaseerd op wat je echt graag wil.

Tijdens mijn programma gaan we hier heel diep op in. We gaan uitzoeken wat jij graag diep van binnen wil. Daarnaast leer jij wat accepteren echt is en hoe je dat de rest van je leven kunt gaan toepassen. Zo voel je heel veel rust en ga je echt doen waar jij blij van wordt. Je groeit zo elke keer als je te maken krijgt met een tegenslag. Ook is teleurstelling iets wat nauwelijks meer voorkomt omdat je sneller kiest voor acceptatie.