Fear doesn’t exist anywhere except in the mind

Dale Carnegie

Zoals sommige misschien al weten heb ik erge faalangst gehad. Nadat ik door keihard te werken voor een opleiding het toch niet haalde kon ik daarna helemaal niks meer. Ik durfde niks meer. Want ja, de vorige keer was het allemaal ook niet gelukt en toen had ik heel hard gewerkt dus ik kan beter gewoon helemaal niks meer proberen.

Zo kun je natuurlijk niet leven. Ofja, niet lang. Toch bleef ik daar best lang in hangen. Want om daar dan weer uit te komen dat kost je ontzettend veel moed en wilskracht. Die had ik alleen niet meer want ik voelde me alsof ik in het leven had gefaald.

Er komt altijd een moment waarin je zoiets hebt van: en nu is het klaar. Ik ben het zo beu om me zo te voelen. Ik ben mijn eigen gezeik zat. Ik ben er klaar mee. Het moet veranderen.

Dat cruciale moment is heel belangrijk. Op dat moment gaan er nieuwe deuren open. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden. Stap nummer 1 voor verandering.

Ik ging met een psycholoog praten en had daar twee trajecten mee. Voor mij een keerpunt in mijn leven. Ik leerde hoe ik weer langzaam aan dingen kon gaan proberen en dat falen eigenlijk helemaal niet bestaat.

Nu jaren laten draai ik mijn hand niet meer om bij het proberen van nieuwe dingen. Ik ga constant uit mijn comfort-zone. Dat hoort nu eenmaal bij het ondernemen. Je wil natuurlijk blijven groeien.

Toch blijf ik altijd een gevoel houden bij het doen van nieuwe dingen. Vooral bij grote veranderingen zoals verhuizen of een nieuwe baan krijgen. Ik kon mij daar dan best wel druk over maken. Want wat als het fout ging. Wat als het niks is? Toch blijft dat stemmetje altijd aanwezig bij zulke veranderingen.

Dat is heel normaal want bij elke verandering komen die kijken. Iedereen heeft ze. Alleen niet iedereen gaat daar op de zelfde manier mee om. Het verschil zit het hem in hoe je reageert hierop.

Op zo’n moment kan je hoofd zo vol raken. Het begint altijd met 1 gedachte. Maar al snel volgen er meer en voor je het weet zit je hoofd vol en ben je helemaal bezig met die gedachten. Daarnaast geloof je die gedachten ook nog eens allemaal en ben je eigenlijk al gedoemd voor je ergens aan begint. Terwijl er in wezen eigenlijk nog helemaal niks is gebeurt!

Wat kun je nu doen op het moment dat je hoofd zo vol zit, dat je er eigenlijk al niet meer aan wil beginnen? Ga schrijven. Schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Er hoeft geen volgorde in te zitten, gooi alles gewoon op papier. Je zal merken dat het vanzelf al wat rustiger in je hoofd wordt.

Omdat dit voor veel mensen moeilijk is heb ik een checklist ontworpen die je helpt om ruimte in je hoofd te creëren. Het is een stappenplan die je er telkens weer opnieuw bij kunt pakken wanneer je hoofd vol zit. Ook heb ik er nog wat extra tips bij gedaan voor de momenten dat het echt even niet meer gaat.

Download hem gratis hier

 

Als eerste mijn nieuwe blog ontvangen?
Schrijf je hieronder in: