De 7 ondernemerslessen die ik leerde en hoe jij ze kunt gebruiken om awesome te ondernemen in 2019

Luister jij liever? Ik heb deze lessen ook opgenomen op een podcast. Luister hem hier.
Les 1: Gewoon beginnen en ACTIE

Het idee voor het starten van mijn onderneming had ik al langer. Eindeloos twijfelen en niet in mezelf geloven hield mij tegen. Er konden zoveel dingen fout gaan. Ik luisterde heel erg naar die angst en daardoor bleef ik lekker in mijn comfort-zone. Door zelf een coach te nemen en echte actie te ondernemen ben ik dan toch echt begonnen! Die coach, Kelly Smit, kan het heel mooi zeggen: In je comfort-zone groeit niks!

Ik wilde eigenlijk nog een opleiding doen en eerst nog veel meer leren voor ik echt mocht beginnen van mezelf. Tot op een bepaald punt is dit natuurlijk goed want zo word je wel zelfverzekerder in wat je mensen kunt bieden. Maar het als excuus gebruiken om niet te hoeven beginnen is natuurlijk geen goede strategie.

Het beste wat je kunt doen is gewoon beginnen! Ga mensen benaderen. Ga posten. Ga dingen creëren en gooi het de wereld in. Ik verzeker je dat het creëren en er echt mee bezig zijn veel leuker is dan twijfelen in je comfort-zone. Je ontmoet zulke leuke mensen en je gaat echt groeien. Jezelf verbeteren en je gaat er echt voor. Je wakkert het vuurtje aan wat in je zit. En uiteindelijk voel je je echt trots op wat je hebt gedaan. Want je bent voor je dromen gegaan. En dat is het mooiste wat er is.

Welke stap kan jij vandaag zetten om echte actie te ondernemen?

Les 2: Advies naast je neerleggen

In mijn directe omgeving had ik niet veel mensen die begrepen wat ik wilde doen. De meeste vonden het echt leuk en stoer dat ik voor mijn dromen ging. Maar andere maakte zich ook zorgen. En dat is natuurlijk allemaal heel goed bedoelt. Ze komen dan met allemaal adviezen en meningen over het ondernemen. En omdat die mensen zo dicht bij mij stonden, luisterde ik er naar. Op die manier kreeg ik allemaal beperkende overtuigingen over het ondernemen. Daardoor werd het voor mij nog lastiger.

Tot ik er achter kwam dat die mensen misschien helemaal geen gelijk hoeven te hebben. Zij weten niet wat het is om een onderneming te runnen. Zij weten niet hoe het is om in de arena te staan en echt te gaan voor je dromen. Om alle onzekerheden er bij te nemen en gaan voor wat je echt wil. Dus eigenlijk kun je niet heel veel met die adviezen. Het best wat je kunt doen is het naast je neerleggen. Het is iets van hun en niet iets van jou. Dit is iets wat ik heb geleerd van de awesome Anne Quaars.

Wat wil jij nu echt? (en ga daar voor)

Les 3: Bouw een awesome netwerk op

Deze hoor je waarschijnlijk vaak voorbij komen. Vroeger vond ik het heel eng om contact te zoeken met mensen. Daarom deed ik niet echt aan netwerken. Maar ik zocht mensen die met dezelfde dingen bezig waren. Ik zocht gelijkgestemde die snapte waar ik naartoe wilde. Die creatief zijn en ook voor hun onderneming willen gaan.

Dat vond ik al snel bij Businessbabesnl. Door deze community heb ik zoveel awesome babes leren kennen. We begonnen een WhatsAppgroep met meer dan 30 onderneemsters. En in Januari 2018 kwamen we voor het eerst samen. Dat was allemaal heel spannend. Maar voor het eerst kwam ik er achter dat er zoveel andere onderneemsters waren die ook met dezelfde dingen bezig waren. Die ook het beste uit zichzelf willen halen en de wereld beter willen maken. En dat gevoel is echt geweldig. Het geeft je ook weer het vertrouwen dat je niet zomaar wat aan het doen bent. Dat je niet gek bent 😉

Ga op zoek naar een netwerk dat bij je past. Start masterminds en ga uitproberen. Je ontmoet sowieso hele awesome vrouwen die je graag willen steunen en helpen. En daardoor worden we ook samen sterker. Daardoor word de wereld ook weer mooier.

Hoe kan jij je netwerk nog wat uitbreiden?

Op zoek naar andere awesome onderneemsters? Meld je hier aan voor mijn awesome community.

Les 4: volg je eigen pad

Zeker in het begin vergeleek ik mezelf met andere. Het gras was altijd veel groener aan de andere kant. Mooie feeds en goede marketing berichten. Ik dacht ik dat dit heel belangrijk was. Tot ik er achter kwam dat dit niet voor mij werkte. Ik werd er alleen maar gestrest van en het resultaat was dat ik niks meer creëerde. Iedereen was veel sneller en haalde veel sneller resultaten. (Ofja, zo leek het natuurlijk) En daardoor ging ik steeds meer aan mezelf twijfelen.

Toen ik me hiervan bewust werd, ben ik hier eens bij stil gaan staan. Ben ik niet gaan ondernemen omdat ik wil doen wat ik graag doe? Op mijn eigen tempo met mijn eigen regels? Waarom leef ik dan volgens regels van een ander? Toen heb ik besloten om mijn eigen pad te volgen. Op mijn tempo. En als dat betekende dat het wat langzamer ging dan bij andere, dan was dat zo. Ik voelde me er veel relaxter bij. Geen stress en ik kon veel meer creëren. Het was veel leuker. Ik voelde me vrij. En dat is ook een van de redenen waarom ik ondernemer ben. De vrijheid om te doen wat ik wil. Om zo groot te worden als ik zelf wil. Om zoveel geld te verdienen als ik zelf wil. Om mijn eigen keuzes te maken.

Stop met kijken naar een ander en volg je eigen pad op jouw tempo. Neem rust waar nodig en zorg goed voor jezelf. Geniet van het proces. Zo ben je veel gelukkiger.

Waar krijg jij kriebels van in je buik?

Les 5: investeer in coaching

Dit is natuurlijk niet zo raar om te zeggen als coach. Ik investeerde halverwege 2017 in coaching en heb daar tot op de dag van vandaag nog profijt van. Het geeft je een spiegel. Je blinde vlekken worden duidelijk en zo kun je er iets aan doen. Zo groei je. Zo heb je een stok achter de deur om er echt voor te gaan. Je hebt een luisterend oor en iemand die echt eerlijk is. En dat gevoel is echt goud waard. Ik haalde echt alles uit mezelf en bleef mezelf pushen. Ik leerde wat echt doorzetten was. En de rest van mijn leven gaat dit mij helpen bij alle keuzes die ik maak. Het was de beste beslissing in mijn leven.

Belangrijk bij het vinden van een goede coach is dat er een klik is. Dat is iets wat je pas echt kunt voelen als je in gesprek gaat met hem/haar. Veel coaches geven gratis gesprekken om elkaar te leren kennen. Vaak krijg je ook nog eens gratis tips waarmee je zelf al aan de slag kan. Die stap is soms misschien wat eng maar zeker de moeite waard. Het kan alleen maar positief uitpakken.

Natuurlijk is die mogelijkheid er ook bij mij. Twijfel je al heel lang of je een gesprek met mij wil inplannen? Zet dan nu die stap. Je kan er alleen maar op vooruit gaan. Wat houd je tegen om die afspraak te maken? Dat is precies waar ik je mee kan helpen. Maar dan moet je zelf dus eerst wel die ACTIE ondernemen. Boek hier de gratis sessie om het nieuwe jaar echt goed te beginnen.

Wat zou jij graag willen bereiken met coaching?

Kelly Smit en ik
Les 6: Doorzetten en geduld hebben

Je weet pas echt wat doorzetten is als je je eigen onderneming begint. De ups en downs. De tegenslagen en grote successen. De dalen kunnen heel diep zijn maar de pieken daarom ook zo hoog. Het vergt veel mentale inspanning. Je wordt constant uitgedaagd en op de proef gesteld. Je springt in het diepe zonder dat je weet wat de uitkomst gaat zijn. Je probeert nieuwe dingen en moet veel geduld hebben.

Vier alle successen, hoe klein ze ook lijken. Hou ze ook bij in een boekje. Dat boekje kan je er bij pakken wanneer je even in een dipje zit. Zo word je herinnerd aan de mooie dingen die bij het ondernemen horen en zo wakker je het vuurtje weer aan. Schrijf de dips ook op. Zodra ze op papier staan voelt het allemaal al een stuk lichter. Stel daarna de volgende vragen: Wat wil ik echt? En welke stap kan ik vandaag zetten om uit de dip te komen? Luister daarbij goed naar je lichaam. Schreeuwt het om rust? Pak die dan. Zorg goed voor jezelf.

Wanneer moet jij misschien wat meer geduld hebben?

Les 7: Zorg goed voor jezelf

Dit is iets wat ik altijd van de daken roep. Iets wat ik zeg tegen iedereen die ik spreek. Want dit is iets wat als eerste word geschrapt wanneer we het druk hebben. Het is vaak geen prioriteit. Daarom gaan we maar door. We nemen geen tijd om de batterij weer op te laden. Vraag jezelf dit eens af: als jij al je energie opmaakt omdat je niet voor jezelf zorgt, hoe wil jij die energie dan doorgeven aan andere? Hoe wil jij dan voor andere kunnen zorgen? Hoe wil jij dan energie stoppen in je onderneming?

Ik wil dat jij er een prioriteit van maakt om goed voor jezelf te zorgen van in 2019.  Plan elke week een rustmoment in. Het liefste elke dag! Iets alleen voor jezelf. Iets waar je echt kunt ontspannen en van kan genieten. Zo kun jij weer opladen en daarna weer doen wat je het liefste doet. Dan heb je weer volle focus. Dan kun jij weer voluit gaan leven!

Luister naar je lichaam. Het vertelt je waar je behoefte aan hebt. Het enige wat je hoeft te doen is te luisteren. Sta er bij stil. Ga echt voelen. Het zal echt een verschil gaan maken voor je.

Op welk gebied van voor jezelf zorgen zou jij nog iets meer aandacht kunnen besteden?

Luister jij liever? Ik heb deze lessen ook opgenomen op een podcast. Luister hem hier.