Hoe jij met Acceptance and Commitment Therapy awesome gaat ondernemen

Wat kan ACT voor jou doen?

Acceptance and commitment therapy (ACT) bied op een verassende, boeiende en praktische wijze antwoorden op onze meest diepgaande levensvragen.

Het stemmetje in je hoofd (ofwel ego, geest, hoe je het ook wil noemen) spreekt je soms toe op een wijze die niet bijdraagt aan je welzijn en die je belemmerd voluit te gaan voor wat je wil. Dat stemmetje doet soms veronderstellingen die niet waar zijn en jou dus tegenhouden om het toch te gaan doen. Het is soms zo krachtig dat je hele lichaam schreeuwt om er naar te luisteren.

Het doel van ACT is om meer aandacht te besteden aan zaken die echt waardevol voor jou zijn en daar voluit voor te gaan. Je leert de neiging om enge dingen uit de weg te gaan beter herkennen en dan de bewuste keuze te maken voor toegewijde actie: een echte commitment om toch te doen wat je het allerbelangrijkste vind in het leven.

Als jij echt actie gaat ondernemen die in lijn staan met wat jij belangrijk vind, gebeuren er pas echt mooie dingen. Deze keuze ga je terugzien in alle aspecten van je leven.

Iris is een voorbeeld van een awesome coachee die een traject met ACT heeft doorlopen bij mij:

Ik leefde het leven alsof ik constant op eieren liep: angstig en voorzichtig. Bang om fouten te maken of keuzes die niet volgens ongeschreven regels horen. ALS er dan iets gebeurde, soms iets wat totaal buiten mijn controle ligt, zoals je baan kwijt raken terwijl je goed functioneert, blokkeerde ik totaal. Ik kon niet logisch nadenken en dacht meteen negatief.

Grootste leermoment die ik aan ACT heb over gehouden: ik kan oprecht genieten van bewust niets doen. Je kan zeggen dat ik een stuk minder van mezelf moet na ACT. Waar heb ik zin in, wil ik hier energie in steken, draagt dit bij aan mijn waarden? Allemaal dingen waar ik nu bij stil sta en die me helpen dichter bij mezelf te komen, i.p.v. laten leven door situaties en door anderen. Ik zeg nu vaker nee en daar krijg ik hele positieve reacties op uit mijn omgeving. Mensen om mij heen zeggen nu: ‘je zit weer wat beter in je vel, of niet?’ ‘Goed dat je je grens hebt aangegeven’ ‘Ik zie dat je bent gegroeid’.

Ik ben nu rustiger en rationeler. Als iets me aan mijn hart staat kan ik me er echt wel druk om maken, maar dan weet ik dat het is omdat ik het belangrijk vind en niet omdat het is vanuit mijn ongeschreven regels, begrenzing van anderen of de angst om fouten te maken. Je voelt je veel krachtiger als je zegt ‘ik wil…’ ipv ‘ik moet…’.

Hoe zien de sessies met ACT eruit?

De sessies met ACT volgen een bepaalde structuur. Het begint eerst met de bewustwording van dingen jou niet helpen. Tijdens de eerste paar sessies word je goed door elkaar geschud. Dit is nodig om echte resultaten te bereiken. Alle sessies zijn heel praktisch waardoor je tijdens de sessie al aan de slag gaat met opdrachten. Met behulp van metaforen word de theorie makkelijker gemaakt.

Sessie 1: Controle opgeven

Tijdens deze sessie komen we er achter hoe streng je voor jezelf bent. Welke dingen doe je om het ‘probleem’ minder erg te maken? En helpen die wel? Zijn de dingen die je doet om het ‘probleem’ te vermijden wel helpend? Welke regels leg je jezelf op? Daarna gaan we in op de dingen die je wel helpen.

Het resultaat:
Een duidelijk overzicht van dingen die je doet waardoor het ‘probleem’ versterkt wordt. Door deze bewustwording kun je gaan werken aan de dingen die wel helpen

Sessie 2: Leren accepteren

We gaan het hebben over wat het verschil is tussen pijn en lijden. Wat is acceptatie precies en hoe kan jij dit echt gaan doen? Hoe je gaat van dingen moeten naar dingen mogen. Is het mogelijk om je altijd goed voelen?

Het resultaat:
Door te leren accepteren kun je alle situaties die op je pad komen beter aan. Zo ga je beter om met alle frustraties die een normaal onderdeel zijn van het ondernemen. Hierdoor voel je je beter en ervaar je minder sterke emoties. Zo is er meer ruimte om echt te genieten van het leven. En dat uit zich weer in relaties, werk en de rest van je leven.

Sessie 3: Cognitieve defusie (het loskomen van gedachten)

Deze sessie is heel praktisch omdat je gaat leren hoe je loskomt van je gedachten. Je leert wat je kunt doen om niet meer meegesleurd te worden in je gedachten. Wat is het verschil tussen feiten en gedachten? Je gaat je gedachten minder serieus nemen en daardoor kun je beter omgaan met gedachten de een sterke emotionele lading hebben.

Het resultaat:
Door je gedachten minder serieus te nemen blijft er meer tijd over om je bezig te houden met leuke dingen. Zo kun je echt gaan doen wat je graag wil zonder je tegen te laten houden door gedachten. En gaat jouw onderneming echt groeien!

Sessie 4: Mindfulness vaardigheden

Je krijgt een basis mindfulness. Daarin ga je aan de slag met meditatie, bewustwordingen heel veel praktische mindfulness oefeningen.

Resultaat:
Mindfulness helpt je in alle opzichten van het leven. Door meer in het nu te leven ga je meer genieten van de kleine dingen. Zo sta je vaker stil bij dingen. Je creëert ruimte in je hoofd waardoor het ook allemaal rustiger word. Je neemt meer tijd voor dingen en hebt daardoor minder stress. En dat uit zich natuurlijk in alle belangrijke dingen in je leven. Moeilijke keuzes worden makkelijker. Mensen die mindful zijn herstellen sneller na een terugval.

Sessie 5: Het zelf

Je krijgt antwoord op de vragen: Wie ben ik nu echt? Hoe beschrijf jij jezelf? Wat vertellen je gedachten over jezelf? Daarnaast leer je hoe je anders over jezelf leert spreken.

Het resultaat:
Wanneer je weet wie je bent kun je ook keuzes gaan maken die in lijn staan met wat je graag wil. Je kunt dan beter je grenzen aan geven en trekt op tijd aan de bel. Daardoor heb je minder stress. Door krachtiger keuzes te maken ga je echt staan voor wat je de wereld in wil gooien.

Sessie 6: Waarden

Wat zijn mijn persoonlijke waarden? Wat is zingeving en hoe kan ik dat bereiken? Wat moet ik en wat wil ik? Leef ik mijn leven volgens die waarden? Hoe kan ik beter leven met angst? Zijn vragen waar je antwoord op krijgt tijdens deze sessie.

Het resultaat:
Als je weet welke waarden voor jou belangrijk zijn kun je krachtiger keuzes maken. Door vaker te doen wat je wil heb je veel productievere dagen. Het maken van keuzes is ook makkelijker omdat je weet waar je naar toe wilt. En zo creëer je een leven met ontzettend veel zingeving.

Sessie 7: Toegewijde actie (een echt plan waar je mee aan de slag gaat)

Je ontwikkeld een plan van aanpak hoe jij naar je waarden gaat leven de komende periode en dus echt zingeving ervaart. Hoe maak je een echt goede planning die rekening houd met tegenslagen? Hoe overwin ik obstakels? Hoe kan ik doorzetten wanneer het moeilijk word? Zijn ook vragen die beantwoord worden.

Het resultaat:
Alleen met een goed plan kom je waar je wil zijn. Na deze sessie heb je een waterdicht plan om alles te bereiken wat je maar wil. Zo heb je zekerheid en altijd iets om op terug te vallen wanneer het wat moeilijker gaat.

Sessie 8: ACT in het dagelijks leven

We gaan kijken hoe ja al het geleerde samen kan gaan gebruiken. Eveneens krijg je een mooi stappenplan waar je altijd op kan terugvallen. Evalueren we hoe de sessies zijn verlopen en welke awesome stappen je al hebt gezet.

Het resultaat:
Door te evalueren weet je wat voor awesome dingen je hebt bereikt in de afgelopen tijd. Je hebt handvaten die je de rest van je leven kunt gebruiken. Je bent nooit meer de oude. Vanaf nu laat je je nooit meer tegenhouden omdat je weet wat belangrijker is.

Hoe kan jij aan de slag met act?

Als awesome coach voor ondernemers heb ik een uniek programma ontwikkeld. In dit programma zit alles wat je nodig hebt om awesome te gaan ondernemen. En awesome ondernemen betekend:

Krachtige keuzes maken die in lijn staan met wat je belangrijk vindt

Zonder limitatie gaan voor wat je echt wil en je niet meer bezig houden met bullshit zaken

Toegang hebben tot een netwerk met awesome onderneemsters die net als jij willen gaan voor hun onderneming

Nooit opgeven en tegenslagen zien als leermomenten

Het awesome ondernemen programma bestaat uit:

De awesome sessies – bovengenoemde één op één sessies via Skype

De awesome online community – een 24/7 support groep met awesome onderneemsters

De awesome online omgeving – een plek waar je alles overzichtelijk kunt vinden wanneer het jou uitkomt

Maak vandaag de keuze om het anders te gaan doen. Om echte ACTIE te gaan ondernemen.

Meer weten? Kijk dan even op deze pagina:

[maxbutton id=”7″]