Hoe kan jij vandaag groeien?

Persoonlijke ontwikkeling heb ik niet altijd leuk gevonden. Toen ik wat jonger was las ik eigenlijk ook helemaal niet. Op de basisschool liep ik heel erg achter met lezen en na een paar testen kwam er uit dat ik dyslexie had. Een hele lichte vorm wel, maar genoeg om er last van te ervaren. Lezen ging bij mij heel langzaam en daardoor vond ik het ook niet leuk. 

Pas toen ik HBO ging doen en ik wel veel moest lezen ben ik het echt gaan waarderen. Ik weet nog dat we Steven Covey’s The Seven Habits of Highly Effective People moesten lezen voor een vak. Dat vond ik gelijk heel erg interessant. Misschien is dat wel het eerste echte boek wat ik las dat over persoonlijke ontwikkeling ging. 

Daarna is het alleen maar belangrijker geworden voor mij. Het eerste boek wat ik van Brené Brown las was Rising Strong. Ik las het op een moment waarin ik voelde dat ik zwaar had gefaald. Ik voelde me een mislukkeling. Ik was niks waard. Ik was ontzettend teleurgesteld in mezelf. Een gevoel wat ik echt nooit meer zou willen ervaren.

Toen ik haar boek las werden mijn ogen geopend. Ze vertelde dat als je in de arena staat (wanneer je echt alles uit jezelf haalt en dat durft te laten zien) je automatisch akkoord gaat met risico dat je een keer heel hard op je bek kan gaan. En dat dit dus helemaal niet erg is omdat je anders ook niet kan groeien. Laat dat nou precies zijn wat er was gebeurd. 

Onlangs kwam haar Netflix special uit The Call To Courage. Toen ik hem keek zat ik met kippenvel en tranen in mijn ogen te kijken. Ik sta nu weer in die arena en voelt ontzettend goed. Maar man, wat kan het ook ontzettend moeilijk zijn! (Zeker een aanrader om eens te kijken).

Wat ik je wil meegeven is dat falen helemaal niet erg is. Het is juist goed in mijn ogen! Dat betekent dat je aan het groeien bent en dat je alles uit jezelf aan het halen bent. En dat is iets heel moedigs. Niet iedereen durft die stappen te zetten die jij aan het zetten bent. Wees trots op jezelf. Jij doet dit maar gewoon even!


Dit is een van de vrij leven inspiratie mails die ik heb verstuurd. Meld je hier onder aan om elke woensdag een mail te ontvangen boordevol tips voor een vrij leven.

Schrijf je hier in voor vrij leven inspiratie mails

* indicates required