Mijn 2020: Een jaar vol rust en vertrouwen

Begin december had ik een realisatie die ik graag even met je deel. WARNING! Het is een lang verhaal maar ik beloof je dat je er belangrijke lessen uit gaat halen die je volgend jaar kan gaan gebruiken. Lets go!

Dit jaar begon ik eigenlijk al vanaf de eerste week met een gevoel van rust. Een gevoel van vertrouwen dat alles goed zou komen. Dat ik op het juiste pad zit en dat wat voor mij bestemd is ook op dat pad zou gaan komen. Op dat moment vond ik dat ook best wel raar eigenlijk. Want ik sloot 2019 af met een hoop frustratie. In december van dat jaar was ik overspannen. Ik had 5 verschillende banen en moest mijn focus constant verleggen. Het was natuurlijk niet de bedoeling dat ik die banen tegelijk had. Het was op dat moment even een overlap want ik wilde graag van 3 naar twee banen gaan. Maar toen kwam er iets op mijn pad dat daar voor kon zorgen, maar dat betekende wel dat ik alles tegelijk moest doen voor een aantal weken. Ik was al blij dat ik eindelijk wat had gevonden want ik zocht al een jaar naar iets goeds. Schouders er onder en doorzetten was dus het motto. Want er kwamen betere tijden aan! Maar zo werkt je lichaam niet. Je lichaam kan geen langdurige stress verdragen. Daar is het niet voor gemaakt. Hoe langer jij doorzet en je lichaam negeert, hoe langer het herstel is. (Dank aan stresscoach Evelien van EVAA coaching die mij, toen mijn nood hoog was, even wakker schudde).

Frustratie was het woord van 2019

Het jaar 2019 stond in het teken van frustratie. Ik kreeg mijn bedrijf niet van de grond. Had een vervelende ervaring met een coach. En moest eigenlijk weer even helemaal naar 0 gaan om te kijken waar ik nu eigenlijk ook al weer voor stond. Ik moest de harde waarheid onder ogen zien. Op deze manier kon het niet verder gaan. Ik moest harde besluiten nemen. In 2020 ging ik niet nog eens aanmodderen. Ik moest de regie weer in eigen handen nemen (take the power back). Dus eind december besloot ik alles los te laten. De nieuwe baan die ik had (bleek toch niet zo goed te zijn als ik dacht), de oude banen die ik had en mijn bedrijf. Ik wilde even helemaal niks. Ik nam de kerstperiode vrij. Maar wel met als voorwaarde dat ik de eerste nieuwe week na oud en nieuw op zoek ging naar een nieuwe baan. Die voorwaarde gaf ik mezelf omdat ik ooit zelf in een diepe dip ben geraakt waar ik met heel veel kracht en moeite mezelf weer uit heb moeten sleuren. Dat wilde ik niet nog eens 😉 Dus één baan naast mijn onderneming. Die keuze maakte ik omdat ik helemaal niet goed presteer onder financiële druk. Ik wilde een veilige basis zodat ik vanuit daar rustig aan mijn bedrijf kon werken. Dat was geen makkelijke keuze want het voelde natuurlijk ook een beetje als falen omdat ik nog niet kon leven van mijn bedrijf. (Wat nergens op slaat want de meeste bedrijven hebben gewoon jaren de tijd nodig om echt een goede omzet te gaan maken). Daarnaast woon ik in Zeeuws Vlaanderen waar de kansen nu niet echt voor het oprapen liggen. Natuurlijk mijn eigen keuze, maar ik woon hier gewoon echt graag.

Dus ik had mijn rust gepakt en voelde daarna gelijk een gevoel van vertrouwen. Met rust bedoel ik echt rust. Niks doen en veel uit handen geven. Mijn lichaam de kans geven om echt weer bij te tanken. Het boek Gek op Stress van Suzan Kuijsten hielp mij daar enorm bij. De keuzes die ik had gemaakt voelde goed en daardoor volgde dat rustige gevoel. Rust en vertrouwen waren weer teruggekeerd. Mijn doel was daarmee eigenlijk al behaald voor ik aan het jaar begon. Dat beloofd dan ook wat natuurlijk ;).

BAM! Aangenomen.

De eerste maandag van januari klapte ik mijn laptop open en begon mijn zoektocht naar een baan. Ik opende Indeed en typte verkoopmedewerker, Hulst in. De eerste vacature sprak mij gelijk aan. En nog eens het juiste aantal uren! Ik pakte gelijk mijn telefoon en belde ze even. Kreeg toevallig een oud klasgenoot aan de telefoon en die vertelde mij dat hij het super leuk zou vinden als ik daar kwam werken. De volgende dag ging ik op gesprek en de dag er na was ik aangenomen! BAM! Hallo vertrouwen, werkt dat nu echt zo?

Zo startte ik het jaar dus echt super goed en had ik het vertrouwen dat de rest van het jaar ook gewoon goed zou zijn. (Dit was januari, achteraf ben ik zo ontzettend dankbaar dat ik toen die baan heb gevonden, een maand later was het waarschijnlijk al niet meer gelukt). Door die baan kwam ik er achter dat ik in een winkel werken eigenlijk helemaal niet zo erg vond als ik mezelf had wijs gemaakt in de afgelopen jaren. Bleh! Loondienst… Dat is niet voor mij! Wat een bullshit vertelde ik mezelf ook weer. Maarja daar kom je later pas achter. Anyways, ik was gewoon heel gelukkig in loondienst. Natuurlijk speelt het mee dat dit jaar echt wel een uitdaging was voor iedereen door Corona en dat ik blij mocht zijn dat ik überhaupt een baan had.

Ik ging weer van het leven genieten.

Dus de baan was in de pocket. Nu kijken hoe ik mijn bedrijf ging inrichten zodat het helemaal van mij is en er ook echt geld mee kan verdienen. Vanuit dat gevoel van vertrouwen ging ik aan de slag en dat werkte ook echt. Ik kreeg wat klanten en was er echt gefocust mee bezig. Zo fijn om mensen ook echt te kunnen helpen. Mijn aanbod was eindelijk op orde en ik had het traject uitgewerkt waar ik al maanden mee in mijn hoofd zat. Het ging lekker en ik genoot er van om met die klanten te werken. Dus ik besloot om dat ook gewoon even te doen. Even niet focussen op marketing maar gewoon genieten van wat ik het liefste doe.

Daarnaast ging ik ook echt weer van het leven genieten. De eerste jaren van mijn onderneming waren zwaar en frustratie was eigenlijk altijd wel aanwezig. Het wilde nooit lukken zoals ik het wilde. Daar door ga je je nog meer focussen op je bedrijf en minder op alle andere dingen die er in je leven zijn. Dat wilde ik dit jaar dus ook niet meer. Dat deed ik dus ook. In de zomer was ik lekker aan de slag. Maar in mijn vakantie besloot ik om even afstand te nemen van Social Media. Ik merkte dat ik daar te veel mee bezig was. Ook met het uitzoeken van van alles wat te maken had met Corona en de tegenbeweging die toen erg aanwezig was. Ik werd gewoon ongelukkig door er mee bezig te zijn. Dus dat kon anders. Ik ben erg praktisch ingesteld, daarom wil ik ook snel dingen veranderen die niet goed meer voelen.

Ik ging offline.

Twee weken ging ik offline. Meer dan ik ooit had gedaan. Het rare was dat ik het helemaal niet miste. Het was ook helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Ik vond het wel lekker rustig om gewoon even alleen met mijn eigen ideeën en gedachten bezig te zijn, zonder dat ze beïnvloed worden door een ander. Want dat is wat Social Media ook kan doen. Ze laten je soms slecht voelen als jouw leven anders is dan dat van anderen. Maar voor mij was het voornamelijk dat ik gewoon de verkeerde mensen volgde. Die pasten niet meer bij mij. Zoals accounts die het alleen maar over veel geld verdienen hebben en dat je alles kan wat je maar wil als je er maar hard voor werkt. Ik kwam er achter dat ik dat helemaal niet wil.

Toen ik terug kwam op Social Media heb ik gelijk van alles veranderd. Ik ging veel mensen ontvolgen waar ik mij niet goed meer bij voelde. Ook had ik voor mezelf limieten ingesteld voor het gebruik van de apps. Facebook gebruik ik niet eens meer. Deze keuze was ook wel beinvloed door de documentaire “The Social Dilemma” die op Netflix staat. Dat voelde echt als een bevrijding. Ik liet alles even los. Ook mijn bedrijf. En dat is eigenlijk tot eind dit jaar zo gebleven. Wat een rust kreeg ik daar van. Zoveel ruimte en tijd om gewoon even te kunnen leven. Heerlijk.

Toen mijn moeder ineens geopereerd moest worden in een tijd waarin het echt heel druk was in de ziekenhuizen ging daar mijn aandacht natuurlijk even helemaal naar toe. (Dat was echt een hele spannende situatie omdat haar operatie werd uitgesteld omdat het te druk was met Corona patiënten.)  Ik was ontzettend blij dat ik dat ook echt kon doen zonder in de problemen te komen. Zo dankbaar dat ik de juiste keuzes hierin heb gemaakt zodat ik die tijd kon nemen.

Ik mag dit stukje loslaten.

En nu zijn we dus in december 2020. Het jaar is echt voorbij gevlogen, ondanks alles wat er in de wereld is gebeurd. De laatste tijd ben ik weer eens heel eerlijk naar mezelf aan het kijken. Word ik nog wel blij van wat ik doe in mijn bedrijf? Is dat wat ik het allerliefste doe? Is dit wel mijn passie? Maar als je dit soort vragen al moet gaan stellen weet je eigenlijk het antwoord al. Nee dus. Natuurlijk zijn er elementen die ik echt heel leuk vind, zoals het coachen zelf. Maar het van het grootste deel word ik gewoon niet blij.

In plaats dat ik daardoor weer gefrustreerd raak en bang ben voor wat er nu in de toekomst gaat gebeuren, doe ik dat nu anders. Ik bekijk het vanuit een gevoel van vertrouwen. Vanuit rust. Ik mag dit stukje loslaten als ik dat wil. Ik mag hier mijn tijd voor nemen, er is helemaal geen haast. (Ik weet niet of jij die haast voelt, maar ik heb daar echt wel last van gehad de afgelopen jaren). Veel ondernemers van mijn leeftijd willen alleen maar groter, meer en harder groeien! Dat heb ik ook zo gevoelt voor mezelf de afgelopen jaren. Het moet allemaal nu en als dat niet zo is ben ik teleurgesteld. Wat is dat eigenlijk voor leven? Dat wil ik in ieder geval niet meer.

De realisatie waar ik het over had aan het begin van dit lange verhaal is de volgende. Onbewust heb ik dit jaar volledig ingevuld op de manier die ik eind vorig jaar voor ogen had. Werken vanuit rust, lekker kunnen doen wat ik wilde, keuzes maken vanuit vertrouwen en gewoon even leven. Dit jaar begon voor mij dus vanuit rust en dat heb ik gewoon weten vol te houden ondanks alles wat er in de wereld is gebeurd. Ondanks alle angst die is gezaaid. Ondanks alle onrust die je overal hebt kunnen voelen. Ik ben gewoon rustig gebleven. Mezelf gebleven. Vertrouwen in de toekomst gehouden. Dat lijkt makkelijk te zijn gekomen bij mij maar dat is niet zo. Ik heb hier jaren voor ‘getraind’ om het zo te zeggen. Op mijn bek gegaan en weer opgestaan. Cursussen volgen, therapie volgen, coaching nemen, boeken lezen etc. Al die acties hebben er voor gezorgd dat ik dit nu zo kan zeggen en doen.

Hoe kun jij dit doen in 2021?

Tevreden sluit ik dit jaar dus af. Een gevoel van dankbaarheid heb ik elke dag. Daarnaast voel ik me rustig en ontspannen. Ik weet nog niet precies hoe ik 2021 ga indelen en wat ik precies ga doen, toch heb ik er het volle vertrouwen in dat het mooi jaar gaat worden. Hoe ik dat weet? Omdat ik een paar dingen doe om daar voor te zorgen.

Hoe ik dat NIET ga doen? Niet door een uitgebreid plan te maken. Niet door elke dag er op te mediteren. Niet door het universum te vragen om het mij te geven. Niet door te hopen dat het wel een keertje zou gebeuren. Niet door eindeloos doelen te stellen. Niet door keihard te werken.

Hoe ik dat WEL heb gedaan en ga doen? Door eerlijk naar mezelf te durven kijken. Door moeilijke keuzes te maken en daar voor te gaan. Door elke dag voor geluk te kiezen. Door dankbaar en tevreden te zijn voor/met wat ik al heb. Door te focussen op wat ik graag wil. Door op mijn gevoel te vertrouwen. Dat heeft er voor gezorgd dat ik dit jaar afsluit met een tevreden en gelukkig gevoel.

Dus wat kan jij doen om van 2021 een super fijn jaar te maken?

* Ga eens na of waar jij jouw tijd aan besteed dat ook echt is waar je gelukkig van wordt. Durf daarin echt heel eerlijk naar jezelf te zijn.

*Welke keuzes ben jij al een tijd aan het uitstellen? Wat verlies je op dit moment omdat je die keuze niet maakt? Maak die keuzes en ga er voor. Zonder het geneuzel van : ja maar, dat is niet makkelijk. Ja maar, hoe dan? Dit is echt een kwestie van gewoon doen.

*Wat vind jij belangrijk in het leven? Welke waarden horen daar bij? Probeer die elke dag in je leven te krijgen door er elke dag bij stil te staan en voor te kiezen.

*Welke dingen kun jij op dit moment al dankbaar voor zijn? Dan bedoel ik niet een suf lijstje. Sta er elke dag bij stil als je iets meemaakt wat je erg fijn vindt. Zoals een bv. wandeling met zonsondergang. Probeer er op dat moment echt van te genieten en dat gevoel te voelen.

Dankjewel!

Als je heel dit stuk hebt gelezen wil ik je bedanken. Bedankt dat jij onderdeel bent geweest van dit mooie jaar. Dat je de moeite neemt om dit te lezen en hopelijk aan de slag gaat met de lessen die ik leerde. Gun jezelf dat mooie leven. Dat geluk. Die vrijheid. Als er iets is wat 2020 ons heeft geleerd is dat het allemaal ineens kan veranderen. Daar heb jij geen invloed op. Jouw reactie erop, daar kun je wel iets aan veranderen.

Ga in 2021 voor jouw geluk. Begin vandaag.

Veel liefs,

Mozanne